Inspirerende tweedaagse over narrative medicine
Op 30 en 31 mei 2024 vond in de gebouwen van AZ Sint-Lucas een tweedaagse workshop plaats waarin drie internationale experten de beginselen van de narratieve aanpak in de geneeskunde en de zorg uiteenzetten, in theorie zowel als in de praktijk. Ze hadden het over het belang van de aanpak voor zorgverleners én voor patiënten, en gingen dieper in op de rol die de ‘narrative medicine’ kan spelen in opleidingen geneeskunde en verpleegkunde.
De eerste spreker die het woord nam, was literatuurwetenschapster Danielle Spencer (VS). Zij belichtte in haar bijdrage de aanpak van het Columbia-programma.
De tweede spreker was de Britse dokter John Launer. Hij is gespecialiseerd in gezinstherapie en heeft een decennialange ervaring met de narratieve aanpak in zijn eigen praktijk. Hij had het tijdens zijn bijdrage aan de workshop vooral over welke vaardigheden zorgverleners moeten beschikken als ze de narratieve praktijk productief willen maken.
De derde spreker was de Canadese gezondheidssocioloog Arthur Frank. Frank is van de drie sprekers degene die zelf het perspectief van de patiënt het best uit eigen ervaring kent. Zijn interesse in de narratieve aanpak volgt op twee ernstige ziekte-ervaringen die hem het belang duidelijk maakten van een behandeling waarin de ervaring van wie ziek is centraal staat en met respect wordt bejegend.
We sloten de tweedaagse af met een rondetafelgesprek waarin door vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen (dokters, verpleegkundigen, patiënten, onderwijsverstrekkers) werd gereflecteerd over de voordelen van de aanpak en over de mogelijke obstakels die de invoering ervan bemoeilijken. Deelnemers aan het panel waren Tom Balthazar (bestuurder-directeur AZ Jan Palfijn), dr. Ercan Cesmeli (AZ Sint-Lucas), Stefan Gijssels (Patient Expert Center), dr. Fleur Helewaut (Opleiding Geneeskunde, UGent) en dr. Simon Malfait (UZ Gent).
De tweedaagse was een samenwerking tussen de nieuw opgerichte onderzoeksgroep CHARM (Consortium for Health Humanities, Arts, Reading and Medicine) van de UGent en het Ziekenhuisnetwerk Gent.