De penicillines behoren tot een groep antibiotica namelijk de bèta-lactam antibiotica die vaak de eerste keuze zijn voor veel infecties omdat ze doeltreffender, veiliger en goedkoper zijn dan andere antibiotica.

Soms denken patiënten dat ze allergisch zijn aan penicillines omdat ze reacties ervaren zoals diarree, braken, hoofdpijn of buikpijn hebben of een schimmelinfectie doormaken. Deze reacties zijn GEEN symptomen van een allergische reactie maar zijn nevenwerkingen van de antibioticabehandeling. Ook een milde huidrash hoeft geen symptoom te zijn van een allergische huidreactie maar kan veroorzaakt zijn door vb een virale infectie.

❌ Buikpijn en diarree

❌ Braken

❌ Schimmelinfectie

❌ Hoofdpijn

Vaak gebruikte penicillines:

-Amoxicilline (vb Clamoxyl®)

-Amoxicilline/clavulaanzuur (vb Augmentin®, Levmentin®)

-Flucloxacilline (vb Floxapen®, Staphycid®)

-Piperacilline/tazobactam

-Temocilline (vb Negaban®)

Wist je dat van de tien mensen die denken allergisch te zijn aan penicilline er maar ééntje het ook écht is?

Waarom is een correcte allergie registratie belangrijk?

Bij een infectie waarbij penicillines de eerste keuze zijn, kan het label de arts naar een tweede keuze antibioticum leiden. Deze tweede keuze antibiotica zijn vaak minder efficiënt in het bestrijden van een infectie. Zo is flucloxacilline (een penicilline) significant doeltreffender als behandeling voor MSSA-infecties dan een tweede keuze antibioticum vb vancomycine.

Ook wordt er bij tweede keuze antibiotica vaak meer flora gedood waardoor er meer bijwerkingen en resistentie kunnen ontstaan. Er worden meer Clostridioides-geassocieerde diarree episodes gezien bij patiënten die als chirurgische profylaxe een tweede keuze antibioticum (vb clindamycine) kregen dan het 1e keuze antibioticum cefazoline.

Patiënten die behandeld worden met tweede keuze antibiotica blijven gemiddeld ook langer in het ziekenhuis en moeten vaker heropgenomen worden. Dit brengt dus ook hogere gezondheidskosten voor de patiënt en de maatschappij met zich mee.


We hebben er dus alle belang bij om verkeerde allergie labels te verwijderen uit patiëntendossiers.

Het verwijderen van een verkeerd penicilline allergie label kan gemakkelijk en efficiënt via extra bevraging. Hiermee kan een zorgverlener zeer laag risico patiënten identificeren en vervolgens veilig delabelen (het verkeerde allergie label verwijderen uit het patiëntendossier).

Vergeet na het delabelen niet om de patiënt in te lichten en eventuele andere zorgverleners zoals de huisarts en de apotheker. Anders bestaat het risico dat de patiënt bij een volgende opname opnieuw vermeldt dat hij of zij penicilline allergisch is.

Samen zorgen we voor een beter antibioticabeleid.

De campagne is een initiatief van HOST en de antibioticabeleidsgroepen van de 4 netwerkziekenhuizen.

Allergienetwerk UZ Gent

AZ St Lucas Gent

  • volwassenen: Dr. Triest (09 224 64 70)
  • pediatrie: Dr. De Schryver (09 224 54 13)

Allergiecentrum AZ Jan Palfijn Gent

  • tel. 09 224 71 11